Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alkohol je lehká droga, ale těžký soupeř

Alkohol je u nás běžná věc. Pijí ho skoro všichni. Do jaké míry je to ale v pořádku? Kdy se člověk stává alkoholikem? Co dělat, když už je toho opravdu příliš? Jaké jsou důsledky nadměrného pití?

Alkohol je všude okolo nás. Je veřejně dostupný a každý si ho může koupit jakékoliv množství. Drtivá většina z nás si někdy dá skleničku. Dovolím si tvrdit, že se také skoro každý z nás někdy opil. Většinou z mladické nerozvážnosti. Je dokonce součástí mnoha různých společenských akcí. Vlastně také téměř všech. Dokonce se i objevuje v reklamách. Lidé ho popíjejí z několika důvodů. Odbourává zábrany, působí lepší náladu, oprošťuje od starostí. Pije se také proto, aby člověk nebyl pozadu za kolektivem. A potom také z frajeřiny.  

Tohle vše by nebylo nic tak špatného. Pokud se to děje příležitostně a člověk nekomplikuje svým pitím život sám sobě, nebo svému okolí. Jenže přesně tak to mnohokrát není. Člověk alkoholu podléhá velmi brzy. Užívá jej pořád častěji a těší se, až se znovu napije. Alkoholik není jen ten, který se opíjí do němoty. Navíc někteří trénovaní jedinci snesou velké dávky, protože mají dobré spalování alkoholu v těle a jsou dobře trénování jeho pravidelnou konzumací.

Alkoholismu podléhají nejčastěji lidé, kteří jsou osamoceni, nebo mají různé problémy. Často obojí dohromady. Alkohol jim to pomáhá lépe snášet. Alkoholikovi alkohol chutná. Asi jako dětem pamlsek. Navíc si o něj tělo často samo říká! Ať už chutí, nebo i jinými způsoby. Třesou se Vám třeba po ránu ruce. Jsou to takzvané abstinenční příznaky. Zkušený alkoholik to řeší příslovím:"Čím jsi se pokazil, tím se naprav".

 Dalšími příznaky alkoholismu je to, že člověk dá do alkoholu vše co jen může. Propije peníze a nemá na jídlo. Potom si začne půjčovat. Jeho rodina začíná strádat, aby on měl co pít. Často propíjí i rodinný majetek, nebo věci rodinných příslušníků. Prostě zkapalní vše co se jen dá a bez jakýchkoliv ohledů na to, komu co náleží. Někteří kradou i veřejně, třeba v obchodech. Buď přímo alkohol, nebo i cokoliv jiného. V cestě za alkoholem je nic nezastaví. Čekají na sebemenší šanci, jak si k alkoholu dopomoci. Pod vlivem alkoholu ubližují i svým ženám, dětem a třeba i rodičům. Parazitují na ostatních členech domácnosti. Když nemají co pít, tak nepohrdnou Alpou či Ironem (Okenou). 

Nutno podotknout, že organismus alkoholika dostává řádně zabrat. Játra, ledviny ,ale i třeba mozek. Tomu ovšem alkoholik často nevěnuje žádnou pozornost. Mnohokrát se o ně pak musí postarat v nemoci rodina. Obyčejně ta samá, kterou svým chlastáním ochuzovali a tyranizovali. Někteří opilci se odvděčují ještě tím, že jsou k dotyčným lidem sprostí a jsou na ně vzteklí! Alkoholici jsou také velmi vyčítaví.

Alkoholikem je také ten, kdo vydrží bez jediné kapky dlouhý čas. Jednou za čas však pití podlehne a pak několik dní jen pije. Těžko se mu to většinou zastavuje. To je takzvaný kvartální alkoholik.Pokud alkoholu holduje žena, pak je to mnohem horší. Její tělo trpí více a závislosti propadá dříve. Rovněž alkoholické scénky jsou daleko větší. 

Je-li to s alkoholismem již hodně vážné, pak si z něj dokáže pomoci jen člověk sám. Musí hlavně chtít přestat! Nelepším řešením je protialkoholní léčba. Ambulantní léčba spočívá v tom, že je člověk v péči odborníka a dochází na pravidelné konzultace. Současně je mu podáván lék jménem Antabus, který působí jako brzda proti pití alkoholu. V případě užití alkoholu je dotyčnému nevolno a zvýší se mu krevní tlak. Může to však vést i k úmrtí!

Druhá možnost je dobrovolná ústavní léčba, která trvá 6 týdnů až 3 měsíce. Délka není pevně určena. Kromě konzultací a Antabusu je zde také pracovní terapie, relaxační činnosti, pravidelný režim, volnočasové aktivity a společná psychoterapie. V případě, že se člověk po ukončení léčby necítí být jistý, že vše zvládne, může navazovat ještě Ambulantní léčba. Existují také léky na utlumení chuti na alkohol. 

Nejlepším pomocníkem v boji proti alkoholové závislosti je pevná vůle a podpora blízkého okolí!!! Dobré je pamatovat také na to, že pokud se člověk po jakkoliv dlouhé době napije, tak se opět dostává tam, kde byl před začátkem abstinence!!! Mějte na paměti, že zvítězit není lehké! Alkohol je jako plížící se had. Je stále blízko a v nestřeženou chvíli si Vás omotá!

Ale abych tu pořád jen nestrašil, tak Vy co jste v pohodě si dnes klidně zajděte na zahrádku na pivo a mějte se fajn. A pokud máte někoho, kdo má s pitím problémy, klidně ho vezměte s sebou a kupte mu nealkoholické pivo. Dnes ho již mají snad všude a někde dokonce i točené. A chuťově už to zdaleka není tak zlé, jak to kdysi bývalo!

Autor: Květoslav Vybíral | pátek 3.6.2016 16:00 | karma článku: 12,79 | přečteno: 735x
  • Další články autora

Květoslav Vybíral

Řidiči České pošty jsou opravdu nepředvídatelní

V poslední době mě velmi znepokojilo chování této skupiny řidičů. Některé jejich činy dokážu chápat a tolerovat. Jiné už ovšem nikoliv!

9.7.2016 v 20:03 | Karma: 23,95 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Olympiáda? V Riu určitě ne!

Dění okolo olympiády v Brazílii mě nepřestává udivovat. Myslím, že tento název nemá s olympijskými hrami nic společného. Svět se totiž změnil a lidé s ním.

22.6.2016 v 20:05 | Karma: 28,78 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Sport

Květoslav Vybíral

Zelený chce miliony, rok zapomněl na vagony

Někteří pánové ve vysokých funkcích si už zvykli na to, že když opouští svůj dobře placený post, tak dostanou na rozloučenou hromadu peněz.

21.6.2016 v 14:45 | Karma: 23,96 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Jak se jezdí v Česku?!

Včera jsem jsem usedl za volant a opět jsem se přesvědčil, jak se (ne)umíme chovat v provozu na našich silnicích. Byla to velmi zajímavá podívaná.

19.6.2016 v 13:35 | Karma: 18,67 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Koho máme vlastně volit?

Jít k volbám a odevzdat svůj hlas považuji za svou občanskou povinnost. Nechci být občanem lhostejným a pak si někde stěžovat na to, jak je vše špatné a přitom sám nevyjádřit svůj názor svobodnou volbou!

17.6.2016 v 10:33 | Karma: 31,48 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
Obyčejný člověk,živící sebe a svou rodinu poctivou prací.Zajímám se o dění všeho druhu v naší zemi i mimo ni.

Seznam rubrik